Μήλος

Η Μήλος είναι ένα ηφαιστειακό νησί, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο τμήμα των Κυκλάδων. Κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και έχει σημαντικό μεταλλευτικό πλούτο όπως οψιδιανός, μπεντονίτης, περλίτης κ.α., λόγω της ηφαιστειακής της δραστηριότητας.

Το γνωστό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, βρέθηκε στη Μήλο το 1820 ενώ αντίγραφο βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου στην Πλάκα.

Υπάρχουν περισσότερες από 70 παραλίες έτοιμες να τις εξερευνήσετε εκ των οποίων κάποιες είναι προσβάσιμες από την ξηρά, ενώ άλλες μόνο από τη θάλασσα.

Οι κατακόμβες της Μήλου θεωρούνται από τις τρεις σημαντικότερες κατακόμβες του κόσμου μαζί με αυτές της Ρώμης και των Αγίων Τόπων.

10 ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΣΤΗ ΜΗΛΟ

Κλέφτικο

Το πιο διάσημο αξιοθέατο της Μήλου ήταν κρησφύγετο πειρατών από τον 15ο έως το τέλος του 17ου αιώνα. Πολλοί διάσημοι πειρατές είχαν το Κλέφτικο ως την κύρια θέση επίθεσης λόγω της πολύ καλής ορατότητας των εμπορικών σκαφών που ταξίδευαν μέσω του Αιγαίου.
Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα.

Οι επιβλητικοί βραχώδεις σχηματισμοί που χαρακτηρίζονται από πολλούς ως τα θαλάσσια Μετέωρα, οι περίτεχνες σπηλιές και τα κρυστάλλινα νερά του σίγουρα θα σας δελεάσουν να πηδήσετε στο νερό και να εξερευνήσετε μαζί μας αυτό το ιστορικό μέρος.

Σαρακίνικο

Το Σαρακίνικο είναι από τις διασημότερες παραλίες του νησιού. Η ομορφιά της οφείλεται στους λευκούς ηφαιστειακούς βράχους που την κάνουν να μοιάζει με σεληνιακό τοπίο. Το λευκό των βράχων και το γαλάζιο της θάλασσας δημιουργούν αυτό το γεωλογικό τοπίο στολίζοντας τη Μήλο με άλλον έναν φυσικό θησαυρό.

Η παραλία πήρε το όνομά της από τους Σαρακηνούς πειρατές οι οποίοι την χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο. Σε ορισμένα σημεία μπορείτε να παρατηρήσετε και κάποιες δέστρες για τα πλοία των πειρατών.

Κλήμα

Το Κλήμα είναι ένα πολύχρωμο χωριό που βρίσκεται κάτω από το χωριό της Τρυπητής. Η γραφική ομορφιά του οφείλεται στα “σύρματά” του, όπως ονομάζονται τα σπίτια των ψαράδων, που είναι λαξευμένα στα βράχια. Έχουν χρωματιστές ξύλινες πόρτες στο κάτω μέρος όπου το χειμώνα προφύλασσαν τις βάρκες τους από τις κακοκαιρίες.
Εδώ μπορείτε επίσης να απολαύσετε ένα από τα μαγικότερα ηλιοβασιλέματα του νησιού.

Σπηλιά Συκιάς

Η σπηλιά της Συκιάς βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό κομμάτι της Μήλου και είναι επισκέψιμη μόνο με σκάφος.

Αυτό που την κάνει ιδιαιτέρως ξεχωριστή είναι το γεγονός ότι η οροφή της έχει καταρρεύσει και έτσι, το φως που μπαίνει από αυτό το άνοιγμα δημιουργεί ένα τοπίο παραμυθένιο.

Το όνομα της το πήρε από μία συκιά που βρισκόταν στη σπηλιά, η οποία κατέρρευσε μαζί με το τελευταίο τμήμα της οροφής πριν από περίπου 30 χρόνια.

Θειορυχεία

Η περιοχή αυτή της Μήλου ήταν διάσημη για τον ορυκτό της πλούτο από την αρχαιότητα έως και τα νεότερα χρόνια. Το ορυχείο παρήγαγε μεγάλες ποσότητες θείου και άλλων ορυκτών. Οι εργαζόμενοι διέμεναν τις εργάσιμες ημέρες στις εγκαταστάσεις των Θειορυχείων, ενώ οι συνθήκες εργασίας στις στοές ήταν δύσκολες, κυρίως λόγω ελλιπούς αερισμού και υψηλής θερμοκρασίας. Τη δεκαετία του ’60 η λειτουργεία του ορυχείου διακόπηκε οριστικά λόγω μειωμένης ζήτησης, αφού το θείο έγινε παραπροϊόν της διύλισης πετρελαίου, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

Aκρωτήριο Βάνι

Στο ακρωτήριο Βάνι βρίσκεται το παλιό μεταλλείο εξόρυξης Μαγγανίου. Το μεταλλείο λειτούργησε από το 1886 έως το 1909 και από το 1918 μέχρι το 1928 οπότε και έκλεισε οριστικά λόγω της μειωμένης ζήτησης μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην περιοχή υπάρχουν έως και σήμερα οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις.

Τα έντονα ερυθρά χρώματα των πετρωμάτων κάνουν τα βράχια του ακρωτηρίου να μοιάζουν με κέλυφος χελώνας.

Γέρακας

Η παραλία του Γέρακα βρίσκεται στο Νότιο κομμάτι του νησιού και είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης. Τα τιρκουάζ νερά και οι αμμοτσουλήθρες του είναι από τους λόγους που αυτή η παραλία είναι από τις αγαπημένες μας.

Στην παραλία υπάρχει μία σπηλιά η οποία έχει θερμές πηγές. Αυτές οφείλονται στο ενεργό ηφαίστειο της Αγίας Κυριακής το οποίο βρίσκεται πάνω από την παραλία.

Γλαρονήσια

Τα Γλαρονήσια πήραν το όνομά τους από τους μόνιμους κατοίκους των τριών αυτών βραχονησίδων, τους γλάρους! Βρίσκονται στο Βόρειο τμήμα του νησιού και είναι επισκέψιμα με σκάφος.

Είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής λάβας λόγω γεωλογικών αναταράξεων πριν από χιλιάδες χρόνια. Λόγω της εναλλαγής θερμοκρασιών μεταξύ λάβας και θάλασσας, σχηματίστηκαν κάθετες εξαγωνικές κολόνες όπου δημιουργούν ένα μοναδικό αξιοθέατο.

Αρκούδες

Το σύμπλεγμα αυτών των βραχονησίδων βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Μήλου και μπορεί κάποιος να τις επισκεφθεί μόνο με σκάφος. Οι βράχοι αυτοί είναι σμιλευμένοι από την θάλασσα με τέτοιο τρόπο όπου, ανάλογα από την οπτική γωνία που τους βλέπει κανείς, οι βράχοι παίρνουν τη μορφή αρκούδας, κουνελιού και άλλων ζώων.

Κατακόμβες

Οι κατακόμβες της Μήλου βρίσκονται κάτω από το χωριό της Τρυπητής και χρονολογούνται από τον 1ο έως και τον 5ο αιώνα μ.Χ.. Μαζί με τις κατακόμβες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων θεωρούνται τα σπουδαιότερα ευρήματα των Πρώτων Χριστιανικών Χρόνων από τις 74 κατακόμβες που έχουν βρεθεί ανά τον κόσμο. Οι κατακόμβες έχουν μήκος 184 μέτρα και μέσα υπήρχαν θαμμένοι περίπου 8.000 Χριστιανοί.

Το 2009, η Ιερά Σύνοδος ανακήρυξε τη Μήλο ως ιερό νησί διότι οι κατακόμβες αποτελούν ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της χριστιανοσύνης.